?>

Kouluaamu

7.00 Herätyskello soi. Nouse ylös rauhallisena. Käy vessassa. Katso peiliin ja sano ”tästä tulee hyvä päivä”. Tuntuipa typerältä. No, kaikkea voit kokeilla.

7.15 Vedä syvään henkeä ja valmistaudu herättämään kolmasluokkalainen. Mieti tarkkaan, miten sen teet. Et halua herättää samassa huoneessa nukkuvia pikkuveljiä.

7.16 Laita YouTubesta soimaan lapsen lempiohjelman tunnari ja aseta kännykkä lapsen tyynyn viereen. Varmasti se herää mieluummin tähän ääneen kuin äidin ”herätys, koulupäivä” -komentoon. Liiku hiljaa, etteivät veljet herää.

7.20 Huomaa, että lapsi on nostanut päänsä tyynystä. Hän on hereillä. Pistä lapselle insuliinit. Mieti tarkkaan seuraava askel. ”En mee kouluun.” No ni, nyt se alkaa. Eikä ala, älä mieti sitä, mee nyt vaan yksi askel kerrallaan. Tunnistitko hei ton biisin? Niin, onko toi siitä Kapteeni Kalsari -leffasta. Ootko sä nähnyt sitä. Tässä olis sulle päivävaatteet. Puhutaanko siinä sun katsomassa sarjassa englantia vai suomea? ”Suomea. En mee kouluun.” Joo ei sun nyt tarvi miettiä sitä, laitetaan sukat.

7.25 Pue yläsängyssä makaavalle lapselle paita. Mieti mitä super nanny sanoisi. Eiku älä mieti. Sä haluat nyt välttää kaiken kuormittamisen. Keskity mukaviin asioihin, mutta pidä yllä vankasti myös mielikuva koulupäivästä. Voitais hei kysyä, jos koulun jälkeen serkut vois tehdä meiän kanssa jotain. ”Koulun takia ei voida mennä serkkujen kanssa mihinkään.” Joo serkutkin käy tosiaan eka koulussa, mutta sit koulun jälkeen voitais nähdä.

7.30 Pyydä lasta laittamaan vasen jalka farkun lahkeeseen. Auta jalka lahkeeseen. Pyydä lasta laittamaan oikea jalka farkun lahkeeseen. Auta jalka lahkeeseen. Älä herätä pikkuveljiä. ”Mä en meee.”

7.35 Lapsi etsii kännykkää. Kerro, että vielä kaksi asiaa ja sitten voi hetken nollata jännitystä ohjelmansa parissa. Vedä lapsi alas yläsängystä. Pidä tunnelma kevyenä. Mutta älä liian kevyenä, jotain rajaa.

7.40 Työnnä lapsi vessaan. Pysy rauhallisena. Muista, että jos hermostut, lapsi menee lukkoon. Jos aiheutat jumin, se ei mene tänäänkään kouluun. Opettaja jo kyseli, milloin tulee. Sun täytyy nyt onnistua tässä. Älä ole luuseri.

7.42 Istuta lapsi pissalle. ”En mee kouluun, en mee kouluun, en mee kouluun.” Hei hienoa, sä oot jo päässyt näin pitkälle. Sulla on jo vaatteet päällä.

7.45 Lapsi ryhtyy riisumaan paitaa. Eikä, mitä se nyt tekee. Estä se, pysy napakkana, mutta älä painosta. ”En haluu tätä paitaa.” No huh, ei se riisukaan kaikkea. Etsi lapselle omalta tuntuva tuttu paita.

7.50 Kehota lasta pesemään hampaat. ”En mee kouluun.” Pese lapsen hampaat.

7.55 Arvioi, että on sopiva hetki ottaa kännykkä esille. Anna lapsen uppoutua siihen hetkeksi. Tiedät, että se rentouttaa jännittynyttä mieltä. Pue lapselle vasen kenkä. Pue lapselle oikea kenkä. Ihastele videota, jota hän katsoo. Älä herätä pikkuveljiä.

8.00 Tuo lapselle lasillinen appelsiinimehua. Kehota juomaan. Kehota juomaan nopeammin. Älä painosta.

8.08 Pue omat kengät jalkaan. Nosta lapsen reppu ulos. Anna lapselle ruisleipä käteen ja lähde kävelemään autolle. Estä lasta tekemästä U-käännöstä kotiin. ”Mulla on vessahätä.” Mieti, mieti, mieti. Katso kelloa. Sano varovasti, että nyt ei ehdi enää vessaan. Anna jättää osa leivästä syömättä, koska siitä tulee vessahätä.

8.10 Käynnistä auto. Mieti miten paljon teit lapsen puolesta asioita. 9-vuotiaan. Mieti nyt vähän. Mitähän ne muut ajattelee. Ketkä muut. Ne ei hoida tätäkään aamua, sä hoidat. Sulla on yksi missio: saada lapsi kouluun tänään sellaisessa olotilassa, että saat sen sinne huomennakin. Aja autoa äläkä mieti.

8.15 Koulun pihassa. ”En mä mee. Mä en tuu ulos autosta. Mä haluun hupparin päälle.” Anna huppari repusta. Katso kelloa. Vedä lapsi ulos autosta. Juttele mukavia. Työnnä lasta kevyesti selästä kohti koulunpihaa. Havaitse, että lapsi puristaa kännykkää kädessään kuin taapero turvanallea. Anna lapsen sen vuoksi pitää vielä puhelin kädessään. Saata lapsi ovelle.

8.19 Työnnä lapsi ovesta sisään. Estä karkaamasta. Kehu. Kannusta. Rohkaise. Luovuta lapsi opettajalle. Sovi opettajan kanssa, että hän laittaa viestin kun on saattanut lapsen ensimmäiselle uuden uuden opettajan tunnille teknisen työn luokkaan. Toivota hyvää koulupäivää. Älä päästä lasta karkaamaan. Sulje ovi. Kävele autolle. Älä anna kyyneleen nousta. Ole vahva. Hyvin se meni.

8.25 Istu auton rattiin. Pyyhi kyynel poskelta. Usko, että päivä menee hyvin. Usko, että saat lapsen kouluun huomennakin. Usko, että jonain aamuna riittää vähäisempi ponnistelu.

8.26 Vastaanota viesti opettajalta. Lapsi on saatettu rauhallisena luokkaan. Kaikki hyvin. Aja kotiin. Hengitä. Mieti vähän. Mutta vain tätä hetkeä.

Kerro oma tarinasi

Haluaisitko oman, lapsesi tai perheesi tarinan esiin?

info@naenepsy.fi