?>

Anna aikaa asperger-ihmiselle

Olen 22-vuotias nuori Itä-Suomesta ja suoritan siviili­palvelustani tällä hetkellä Paimion kuntoutus­keskuksessa Mannerheimin Lastensuojelu­liiton Lasten ja Nuorten Kuntoutus­säätiöllä. Tehtäviini kuuluu muun muassa paperi­töitä, keittiössä työskentelyä ja luovaa työtä, kuten sarjakuvia.

Olen piirtänyt sarjakuvia jo kauan. Aluksi piirsin niitä vain omaksi ilokseni, ilmaistakseni omia ajatuksiani. Kun sain diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä 16-vuotiaana, aloin kuvata sarjakuvissa myös aspergeriin liittyviä asioita. Myöhemmin Paimion lasten ja nuorten kuntoutussäätiö julkaisi asperger-aiheisia sarjakuviani, ja MLL on julkaissut sarjakuviani albumeina ja verkossa.

Olisi arvokasta, että asperger-ihminen saa riittävästi aikaa tehdä koulu- tai työtehtäviä. Käytän itse paljon aikaa tehtävien tekemiseen. Monen asian tekemiseen kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin muilla. Esimerkiksi pääsykokeissa voikin saada jonkin verran lisäaikaa, jos on aspergerin syndrooma, mikä on hyvä. Myös sosiaalisissa tilanteissa asioiden miettimiseen ja ilmaisemiseen kuluu aikaa ja voi myös tulla jumiutumistilanteita. Sosiaalisten tilanteiden jälkeen ja muutenkin minulla on usein tarve viettää aikaa yksin. Se ei tarkoita, että kokisin olevani yksinäinen. Esimerkiksi ryhmätöiden tekeminen koulussa oli hankalaa ja minulle olisikin helpompaa tehdä koulutyöt yksin.

Nyt sarjakuvani ovat myös täällä Näe nepsy -kampanjan nettisivuilla. Toivon, että sarjakuvani antavat vertaistukea ja lisäävät yleistä ymmärrystä aspergerista. Vaikka viihdyt yksin, et ole yksin.

 

 

Kerro oma tarinasi

Haluaisitko oman, lapsesi tai perheesi tarinan esiin?

info@naenepsy.fi